Instalacje elektryczne

Zgodnie z aktualnymi przepisami instalacja elektryczna powinna być trójprzewodowa. Składają się na nią:

• przewód fazowy (brązowy), który powinien znajdować się z lewej strony gniazdka,

• przewód neutralny (jasnoniebieski),

• ochronny (żółtozielony), który powinien być przyłączony do wszystkich gniazd z bolcem i do punktów oświetleniowych.

Elementy składowe instalacji elektrycznej to:

• układ zasilania, czyli przyłącze i złącze kablowe - sposób zasilania określany jest przez zakład energetyczny,

• tablica rozdzielcza,

• piony i linie zasilające (kable izolowane lub przewody w rurkach winidurowych) - kable i rurki montowane są w specjalnych kanałach, pod tynkiem lub w tynku,

• instalacja odbiorcza (przewody i osprzęt),

• obwody.

Dopuszczalne obciążenie dla przewodów miedzianych to: 14-14,5 A - przekrój 1,5 mm2
                                                                                            19 A - przekrój 2,5 mm2.

Przekrój przewodu jest uzależniony od przewidywanego obciążenia, długości przewodu i temperatury otoczenia. Każdy obwód powinien być wykonany niezależnie od pozostałych. Zwykle stosuje się niezależne obwody dla: gniazd wtykowych, opraw oświetleniowych, przyłączenia drobnych odbiorników, pralki, kuchni elektrycznej, lodówki czy zmywarki, zewnętrznego oświetlenia domu, hydrofora, pieca do ogrzewania centralnego ogrzewania.

Elementami osprzętu elektroinstalacyjnego są gniazda i łączniki. W ofercie dostępne są: gniazda i włączniki do pomieszczeń suchych i wilgotnych, montowane na tynku, pod tynkiem lub na listwach montażowych. Do wyboru jest cała gama kolorów i stylów osprzętu. Oprócz tych do tradycyjnego zastosowania, znajdziemy również gniazda i włączniki specjalne, np. telewizyjne, antenowe, dzwonki czy łączniki schodowe.