Jak wykonać akumulacyjne ogrzewanie podłogowe ?

W przypadku dwustrefowej taryfy możliwość akumulowania ciepła przydaje się, by energię elektryczną pobierać jedynie w czasie obowiązywania tańszej opłaty - w nocy i przez dwie godziny w środku dnia. W pozostałym okresie doby do ogrzewania pomieszczeń powinno wystarczyć ciepło zakumulowane w masywnej płycie podłogowej.

By ogrzewanie podłogowe miało dostateczną do tego celu zdolność akumulowania ciepła, przewody grzejne należy umieścić w grubszej od standardowej warstwie betonu - o grubości minimum 9 cm. Moc cieplna przewodów powinna być mniej więcej dwukrotnie większa, niż wynikająca z obliczeń strat ciepła w pomieszczeniu. Dzięki temu rozgrzewanie grubej warstwy betonu będzie trwało wystarczająco krótko, by w czasie obowiązywania niższej opłaty za energię udało się zgromadzić ją w ilości umożliwiającej zapewnienie wymaganej temperatury w pomieszczeniu w czasie gdy energia jest droższa.

Do sterowania ogrzewaniem akumulacyjnym warto zastosować specjalny regulator z zegarem sterującym, czujnikami temperatury oraz tak zwanego ciepła resztkowego, który optymalizuje pobór energii elektrycznej i umożliwia utrzymywanie w pomieszczeniu stałej temperatury bez potrzeby uruchamiania zasilania w czasie gdy prąd jest droższy.